St. Nikolai (Kotka) MVID#1108

Svjatoi Nikolai (Святой Николай) on ehkä Suomen eniten ja pisimpään tutkittu hylkykohde, mutta se on nykyään vain kalpea varjo entisestään, vaikka hylyssä vielä jokunen tykki ja muutama irtoesine onkin.
Sijainti (WGS84) ja viimeisen tarkastuksen päiväys: 
Lat: 60° 25.8621' N, Lon: 26° 57.3679' E // 27. elokuuta 2023
Syvyys & pituus & suunta: 
14-17 m, noin 35m ja kölisuunta noin 90° / 270°
Tutkimusryhmä ja raportoija: 
MAS:n tutkimusretkikunta 08/2023, Markku Luoto

Sijainti kartalla suhteessa muihin muinaisjäänteisiin

 

Suoritetut tutkimustoimenpiteet

Tutkimuksen tarkoitus oli Suomen meriarkeologisen seuran keräämän Itämeren hylkyjen 3D-ontologian täydentäminen. Hylky paikannettiin GPS:n ja Kyppi.fi-palvelun koordinaattien avulla, jotka osuivat suoraan hylkyyn hieman sen länsipäähän. Hylkyaluetta tutkittiin sukeltamalla ja vain kajoamattomin menetelmin. Hylkyjä kuvattiin 4k ja FHD videoilla. Kuvaus suoritettiin alle metrin etäisyydeltä. Ajoitusnäytteitä ei otettu. Lisäksi havainnoitiin yleisesti puumateriaalin laatua ja rakenneosia tunnistamisen kannalta. Hylystä ei huonon näkyvyyden takia saatu kuvattua mallintamiseen kelpaavaa materiaalia. Kaikki lähdemateriaalit löytyvät yllä annetusta "masdownload"-linkistä ko. hylkykohteen hakemistosta.

 

Kohteen kuvaus

Hylkyalue sijaitsee Kotkan satama-alueen edustan pääväylällä ns. Kukourin mutkassa, mutta sen verran "sisäkurvissa", että sukellustoiminnan aikanakin hyvän ohjailukyvyn omaavat alukset pystyivät ohittamaan tutkimusalueen vaaraa aiheuttamatta. Aluksen jäännökset makaavat lähes itä-länsi suunnassa, perän ollessa itäpäässä. Perän tunnistaa vielä pystyssä olevasta perävantaasta, josta erottuvat peräsimen saranat. Hylky oli vahvasti ahdin parran ja rihmalevän peitossa. Näkyvyys hylyn ulkopuolella oli noin puolen metrin luokkaa. Hylyn sisäpuolella, niissä kohdin missä laita oli vielä ehjähköä, näkyvyys oli noin metrin verran. Näin ollen kuvamateriaali on lähinnä suuntaa antavaa, eikä laajempaa havainnointia voinut tehdä. Pohjoisen puolen eli styyrpuurin kylki on valtaosin romahtanut pohjalle tai itäpäässä mahdollisesti taittunut osin hylyn päälle. Etelän puoleinen eli paapuurin kylki on vielä kahdeksan tykkiportin matkalta pystyssä noin tykkiporttien yläreunan tasalle. Kansipalkeista osa vaikuttaa puuttuvan. Havaitsimme vain yhden tykin perässä, paapuurin puolen kyljellä ensimmäisen säilyneen tykkiaukon kohdalla. Muut havainnot olivat kuparikolikoita, pulloja, messinkisolkia ja tykin sekä musketin kuulia. Havaintojen tarkemman paikan määritys osoittautui mahdottomaksi huonon näkyvyyden aiheuttaman disorientaation takia.

 

Alustava tulkinta

Alustava tulkintamme on, että aiemmin määritelty kontekstitieto, jonka mukaan hylky olisi Ruotsinsalmen meritaistelussa tuhoutuneen St. Nikolain hylky, saattaa hyvinkin pitää paikkansa. Mielestämme hylky ei enää juurikaan vastaa siitä tehtyjä pienoismalleja tai piirustuksia in-situ, vaan sen voidaan sanoa kärsineen merkittävästi meriarkeologian harjoittelusta vuosikymmenien saatossa. Hylyn pinoismallien 3D-mallintaminen voisi olla tärkeää, jotta tuleville sukupolville jäisi mahdollisuus edes virtuaalisesti sukeltaa kerran niin komeaan hylkyyn, josta on paljon kirjoitettu.

St. Nikolain hylky on alustavasti mallinnettu "Kohtalona Ruotsinsalmi"-näyttelyä varten 2019-2020 Richard Ellerin toimesta, jonka Sketcfab-linkki on alla.

https://sketchfab.com/3d-models/st-nikolai-1b22412deb9e4375806274a097c0c4f8

Samaista näyttelyä varten aluksesta on tehty kaksi rekonstruktiota, joista toisessa ovat purjeet auki. Alla linkit myös niihin.

https://sketchfab.com/3d-models/russian-archipelago-frigate-svjatoi-nikolai-3e89828a09fa4a7e840a4ab3ce5482e2

https://sketchfab.com/3d-models/russian-archipelago-frigate-svjatoi-nikolai-2e0c2c37a55f48bba314c894ca5e5f0b

 

Kuvia hylystä

Mahdollisesti tykinkuulia? Tykin ponsi Tykin putken pää tykkiaukon vieressä

 

Viimeisin muokkaus 26.3.2024

Sivun historia PDF-tiedostoina:

PDF iconst-nikolai_mvid1108_2024-03-26_mas.fi-b.pdf