Meren Havinaa - Havets Historier

Meren havinaa -näyttely on elämys saariston kesäasukkaille ja retkeilijöille. Näyttelyn kävijä pääsee tutustumaan eri aikakausien tapahtumiin ja tarinoihin paikan päällä. Tarkoituksena on herättää historia eloon, ympäristön näkymätön näkyväksi ja innostaa uusia ihmisiä mukaan kulttuuriperintömme suojeluun. Näyttely on visuaalisesti näyttävä, osittain virtuaalinen kokonaisuus, jonka sisältö aukeaa helposti niin kouluikäisille kuin vanhemmallekin väelle. Ota Nötöstä etappi kesän retkillesi! Historian lisäksi pääset tutustumaan kauniiseen saaristoomme. Näyttelypaikkana toimivasta Café Skolanissa on myös Nötön kulttuuripolun alkupiste.

Näyttelyn pääaiheet

  • Merireittien risteyskohdassa. Tutustumme mm. Valdemar-kuninkaan, Pyhän Olavin ja viikinkien käyttämiin kulkureitteihin, Ruotsin vallan aikaisiin tapahtumiin ja siihen miten menneiden merenkulkijoiden jäljet näkyvät Nötössä ja ympäröivällä saaristomerellä.
  • Aarteita ja Merirosvoja keskittyy kahteen 1700 luvun rahtilaivan hylkyyn. Miltä ne näyttivät ennen, ja millaisia ne ovat nyt. Näemme meriarkeologien työskentelyä hylyillä ja esimerkkejä niiltä nostetuista ja konservoiduista aarteista. 
  • Meriarkeologisesta työstä on useita innostavia esimerkkejä. Miten täydennämme historiaa pala kerrallaan, miten hylkyjä tunnistetaan, miten 3D-malli tehdään sukeltajien ottamista kuvista, ym. Kerromme myös kuinka toimintaamme pääsee mukaan. 
  • Kesällä 2024 julkistettava Saaristomeren hylkypuisto esitellään laajalle yleisölle Nötössä ensi kertaa.

Miten näyttelyyn pääsee?

Näyttelypaikka Café Skolan on noin puolen kilometrin kävelymatkan päässä Nötön yhteysaluslaiturista.

Henkilömatkustajille maksuton yhteys­alus lähtee Nauvon Pärnäisistä ja sillä voi liikkua saarelta toiselle aina Utöseen asti. Aikataulut: https://www.finferries.fi/media/aikataulut-2024/uton-reitti-3.6.-1.9.202...

Omalla veneellä tulevien päivävieraiden käytössä on vieraslaituri. 

Näyttelyn on toteuttanut Suomen Meriarkeologinen Seura yhdessä Nötö Hembygdsföreningenin kanssa. Näyttelyä tukee Svenska Kulturfonden.

Lisätietoja Mikael Ahlavuo p 0500 459 598

Share