Jäsenkirje 1/2003
24.2.2003

Seuran postiosoite on muuttanut Espoosta Vantaalle. Uusi osoite:
Suomen meriarkeologinen seura ry c/o Jylhä
Kunnaankuja 3 C 17 01370 VANTAA

Pankkiyhteys:
Leonia 800010-70410015

WWW-sivu:
http://www.meriarkeologinenseura.fi

Seuran syyskokouksessa 23.11.2002 valittiin seuralle uusi hallitus, joka on seuraava:

Meriarkeologinen seura järjestää jäsenilleen NAS:n intro-kurssin
Seura järjestää jäsenilleen englantilaiselta Nautical Archaeology Societylta hankkiman koulutusjärjestelmän mukaisen yksipäiväisen intro-kurssin. Se on ilmainen kaikille niille jäsenille, jotka ovat maksaneet viime vuoden jäsenmaksun, niin kuin joulukuussa lähetetyssä jäsenkirjeessä ilmoitettiin.

Intro-kurssi on koulutusjärjestelmän ensimmäisen tason kurssi, jonka tarkoituksena on jäsentää kurssilaisten käsitystä arkeologiasta tieteenalana sekä siitä, miten vedenalainen arkeologia ja meriarkeologia toimivat yhtenä arkeologian osa-alueista.

Kurssilla käsitellään arkeologian peruskäsitteitä ja sitä, miten vedenalaisarkeologinen tutkimus, niin kuin ylipäätään kaikki arkeologinen tutkimus perustuu näihin käsitteisiin. Kurssilla käydään myös läpi erilaisia vedenalaisarkeologisia kohdetyyppejä, kuten esimerkiksi hylyt, laiturirakenteet, väyläesteet ym. Lisäksi käsitellään näiden kohteiden dokumentoinnissa käytettäviä perustekniikoita. Kurssilla käsitellään myös vedenalaisen kulttuuriperintömme suojelemiseksi laadittuja lakeja sekä niistä seuraavia rajoituksia ja mahdollisuuksia.

Kurssi koostuu noin kahdeksasta (8) opetustunnista, joista 2-3 tuntia käytetään käytännön mittaus- ja dokumentointiharjoituksiin. Kurssi ei sisällä sukeltamista, joten se sopii myös ei-sukeltajille, niin kuin koko koulutusjärjestelmäkin.

Kurssin kolme tärkeintä tavoitetta

 • Vahvistaa kurssilaisten käsitystä vedenalaisen kulttuuriperintömme merkityksestä.
 • Voimistaa kurssilaisten vastuuntuntoa yhteistä vedenalaista kulttuuriperintöämme kohtaan.
 • Tutustuttaa kurssilaiset vedenalaisessa arkeologiassa käytettäviin perusdokumentointi- tekniikoihin.

Kurssilla näytettävät kalvot samoin kuin kurssilaisille jaettavat kurssimuistiinpanot ovat englanniksi, koska emme vielä ole ehtineet saada koulutusmateriaalia käännetyksi suomeksi. Jokainen kurssin hyväksytysti suorittanut saa Nautical Archaeology Societyn kortin todisteeksi suoritetusta intro-kurssista. Kurssin hinta koostuu ainoastaan korteista, jotka maksavat 8 euroa. Niistä saadut rahat seura tilittää Nautical Archeology Societylle.

Kurssi järjestetään 04.05.2003 klo 09.00 alkaen mahdollisuuksien mukaan Lohjalla Ojamon kaivoksen yhteydessä sijaitsevissa Innofokuksen luokkatiloissa. Ellei se ole mahdollista, niin vaihtoehtoinen kurssipaikka ilmoitetaan myöhemmin.

Kurssille otetaan 30 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Ilmoittautumisia ottaa vastaan 15.04.03 saakka Heikki Koistinen, puh. 09-4524832. Ilmoittautumiset 15.04.03 jälkeen Kalle Virtaselle. Tiedusteluihin vastaa Kalle Virtanen, e-mail: kalle.virtanen@helsinki.fi / puh. 09-6225558, 041-5242273.

Meriarkeologiset työsukellukset
Pekka Paanasalo

Sukellan ympäri vuoden työhöni liittyvissä eri kohteissa. Niiden syvyydet vaihtelevat yhdestä metristä yli 40 metriin. Seuran jäsenillä on mahdollisuus tulla mukaan sukelluksille työkohteen niin salliessa. Osa sukelluksista on jääsukelluksia. Osallistujat pääsevät mahdollisuuksien mukaan kokeilemaan ROV:ia sekä video- ja still-kameraa.

Asiasta kiinnostuneet voivat itse ottaa yhteyttä. Ryhmäkoko ei voi kerrallaan olla suuri. Peruskokemusta esim. avantosukelluksille pitäisi olla. Voimassa oleva sukelluslääkärintodistus ym. dokumentit (sukelluspäiväkirja) on luonnollisesti otettava mukaan ja esitettävä. Käyntejä kohteilla on lähes viikoittain (myös viikonloppuisin). Yhteystiedot: Puh. 09-40509068, 050-3391489 e-mail: pekka.paanasalo@nba.fi

Seuran jäsenet tapasivat toisiaan Hylkysaaressa
Maija Fast

Suomen meriarkeologisen seuran jäsentapaaminen pidettiin Hylkysaaressa merimuseossa aurinkoisena talvilauantaina 15.2.2003. Merimuseon neljännen kerroksen valoisassa "näköalakahvilassa" 15 seuran jäsentä vietti kiinnostavan ja kivan iltapäivän.

Aluksi puheenjohtaja Kalle Virtanen esitteli NAS-koulutuksen rakennetta. Seuramme on siis ostanut englantilaiselta Nautical Archaeology Societylta 650 punnalla koulutuspaketin, johon seurallamme on yksinoikeus Suomessa kolmen vuoden ajaksi. Yksinoikeus saattaa jatkua tämänkin jälkeen, jos seuramme onnistuu antamaan koulutusta aktiivisesti ja levittämään meriarkeologista tietoa harrastajasukeltajien pariin onnistuneesti.

Kallen puheenvuoron jälkeen keskusteltiin koulutuksesta. Kiinnostusta herätti muun muassa se, voiko aiemmilla erilaisilla meriarkeologian kursseilla korvata NAS-koulutuksen. Vastaus tähän on, että NAS-systeemin mukainen kurssi on suoritettava, jos haluaa saada kansainvälisesti hyväksytyn ja tunnetun NAS-kortin.

Koulutusasian jälkeen katsottiin videolta dokumenttiohjelma Kalle Virtasen tutkimusprojektista Viron Valgjärvellä. Valgjärven pohjassa oleva rautakautinen hirsirakennelma on ollut Kallen tutkimuskohteena usean vuoden ajan. Kiinnostava ohjelma toi esiin muun muassa sen, miten nuoret tutkijat tekevät vedenalaista tutkimusta hyvin vähillä rahoilla lähinnä motivaation ja mielenkiinnon voimalla, käyttäen fiksusti apunaan poikkitieteellistä yhteistyötä.

Valgjärviohjelman jälkeen katsottiin kanadalaisen Eco-Nova Productions Ltd:n tekemä Vrouw Maria-hylystä kertova jakso The Sea Hunters-televisiosarjaan. Eco Novan tiimi kuvasi Vrouw Mariaa merimuseon tutkimusryhmän kanssa kesällä 2001. Ohjelmassa kerrotaan paljon Katariina Suuresta ja hänen keräilyinnostaan. Ammattitaidolla tehtyä ohjelmaa varten oli käyty kuvaamassa Pietarin kaupunkia ja Vasa-museota Tukholmassa. Ohjelmassa on myös pari hienoa tietokoneanimaatiota merenpohjasta ja hylystä (tosin sukeltajan viipottavat jalat herättivät hilpeyttä).

Kun jäsentapaaminen järjestetään seuraavan kerran, saadaan toivottavasti kasaan vielä isompi porukka seuralaisia.

Vuosikokouskutsu
Merihistorian päivien ohjelma Meriarkeologisen seuran vuosikokouskutsu

Toivotamme kaikki seuran jäsenet lämpimästi tervetulleiksi vuosikokoukseen lauantaina 15.03.2003 Tikkurilaan EVTEK:n konservointioppilaitoksen tiloihin klo 14.00.

Varsinaisen vuosikokouksen lisäksi seuramme jäsenille tarjoutuu mahdollisuus tutustua konservointioppilaitoksen tiloihin ja mm. Kronprins Gustav Adolfin hylystä kesällä 2000 nostettuun tykkiin. Sen konservointi on juuri saatettu päätökseen, ja siitä kertoo meille sen konservoinnista pääosin vastannut konservaattori Rami Kokko. Oppaana konservointioppilaitoksessa toimii konservaattori, oppilaitoksen lehtori Heikki Häyhä.

EVTEK:n osoite: Lummetie 2 ( käynti radan puolelta ), 01300 Vantaa.

( Vuosikokouksen esityslista jaettu seuran jäsenille.)

Merihistoran päivät 2003
Suomen merihistoriallinen yhdistys, Suomen meriarkeologinen seura, Forum Marinum ja Turun maakuntamuseo järjestävät 12.-13.4.2003 toiset valtakunnalliset Merihistorian päivät. Tapahtuma on kaksipäiväinen, ja se järjestetään Turussa. Molempien yhdistysten jäsenille tilaisuus on ilmainen. Seuroihin kuulumattomilta peritään 10 €:n osallistumismaksu, joka maksetaan paikan päällä. Seminaarin yhteydessä on kuitenkin mahdollisuus liittyä Suomen merihistoriallisen yhdistyksen ja / tai Suomen meriarkeologisen seuran jäseneksi.

Ilmoittautuminen seminaariin 14.3. mennessä: kaj.enholm@leirasfinland.fi tai postitse: Kaj Enholm, Pietarinkatu 3 A 3, 20320 Turku. Seminaaria koskevat tiedustelut: Kalle Virtanen puh. 09-6225558 / 041-5242273. Mikäli et osallistu johonkin tapahtumaan ( lounaat, illanvietto, sunnuntain ekskursio ), kerro siitä ilmoittautumisen yhteydessä. Muutoin sinut lasketaan automaattisesti mukaan osallistujiin.

Majoittuminen: Merihistorian päiviin osallistuville on varattu huoneita Turun Sokos Hotel -hotelleista erikoishintaan. Hinnat (sis. aamiaisen ja aamusaunan):

 • Sokos Hotel City Börs, Eerikinkatu 11 1 h-huone EUR 64,50/vrk/huone 2 h-huone EUR 64,50/vrk/huone.
 • Sokos Hotel Hamburger Börs, Kauppiaskatu 6 1 h-huone EUR 84,50/vrk/huone 2 h-huone EUR 84,50/vrk/huone.

Varaukset 17.3. mennessä: puh. 02-337 3800, fax 02-2311010, e-mail: sales.turku@sok.fi Mainitse varauksen yhteydessä, että kuulut Merihistorian päivien kiintiöön. Kannattaa toimia nopeasti, sillä edulliseen hintaan luvattuja huoneita on vain rajoitettu määrä.

Ohjelma

Lauantai 12.4.2003 Turun linna, Bryggman-sali

 • 10.30 Ilmoittautuminen Mahdollisuus kahvitukseen ( 2 € kahvi / tee + pulla ).
 • 11.00 Turun maakuntamuseon tervehdys Museotoimenjohtaja Juhani Kostet.
 • Merihistorian päivien avaus Merihistorian päivien työryhmän puheenjohtaja professori Yrjö Kaukiainen.
 • 11.30 Problems with Conservation of the Wreck Mary Rose A leading conservation scientist PhD Mark Jones, The Mary Rose Trust 12.15 Parkki Sigynin peruskorjaus Intendentti FL Kim Montin, Sjöhistoriska Institutet vid Åbo Akademi.
 • 13.00 Siirtyminen Forum Marinumiin.
 • 13.15 Tutustuminen Göran Schildtin Daphnen restaurointiin.
 • 14.00 Lounas Forum Marinumissa ( 9,00 € / hlö ) Siirtyminen takaisin Turun linnaan.
 • Turun linna, Bryggman-sali.
 • 15.00 Purjelaivakapteenin jäljillä VTM Kai Snellman En Kofferdieskepparens liv Merikapteeni Sven-Erik Nylund.
 • 16.30 Majoittuminen.
 • 18.00 Tutustuminen Forum Marinumin näyttelyihin ja kokoelmiin tai * Tutkijatapaaminen Sjöhistoriska Institutet vid Åbo Akademissa.
 • 19.30 Turun sataman vastaanotto fregatti Suomen Joutsenella (vain seurojen jäsenille).

Sunnuntai 13.4.2003 Turun linna, Bryggman-sali

 • 9.30 Turun sataman historia FT Kimmo Ikonen, FT Ali Pylkkänen, FT Kari Teräs, Turun yliopiston historian laitos.
 • Kahvitauko.
 • 11.00 Pikisaaren hylky Meriarkeologi Kalle Virtanen, Suomen merimuseo Turun satama ja vesirakennuslaki Matti Niemi, Turun Satama.
 • 12.30 Lounas Juhana Herttuan Kellarissa Turun Linnassa (9,00 €/hlö).
 • 14.00-16.00 Opastettu tutustuminen Kvaerner Masa-Yardsin Turun telakan laivanrakennukseen Pernossa.

* Merihistorian päivien yhteydessä järjestetään ensimmäinen merihistoriaa harrastavien tutkijoiden tapaaminen. Sen tarkoituksena on saattaa alan tutkijat yhteen saamaan omiin tutkimuksiinsa uusia näkökulmia. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita.